House in the Sky

Online Exclusive Feature, Residential / 2020

House in the Sky

There is still ongoing uncertainty regarding the pandemic, as cases over the world continue to fall and rise again in some countries that are experiencing the second or third wave of cases. We have to continue to proceed with caution—indoor/home spatial design for comfort, safety and wellness remains our top priority. We are seeing an increasing awareness and rethink of of how building designs should be or have been, when our health are inextricably linked to biophilic indoor environments. Nature is and should be part of our daily lives; there is no need to be enclosed with concrete.

Here is one such home project implementing passive design features that are responsive to our tropical climate, allowing for natural airflow and daylight. This makes staying home in this time more comfortable.

Cross ventilation

Gallery

Foyer

How do we want to live in the tropics?

Using passive environmental systems and planning rather than mechanised methods, this near 40-year-old apartment has been refurbished with tropical living principles.

Living room

Open spaces

The design uses subtraction as a key strategy to remove unnecessary divisions (walls and windows), hence improving natural ventilation, bringing daylight deep into spaces, and incorporating verandahs to insulate from the harsh weather conditions. The well-being of the occupants has been greatly improved with a significant reduction of energy usage equating to more financial savings.

Foyer

The house is aptly named: a division is created between the social spaces below and private areas located upstairs, which are set back by the verandahs. The apartment has grey painted walls and an exposed underbelly with the support of darker beams, giving the illusion of a ‘floating house within the house’.

“We thought the Green and sustainable aspects of the project are the key drivers—learning from traditional and classic examples of passive environmental strategies and applying them in today’s context. As such, we were critical of the glassed-up towers our tropical city has been building over the last few decades: too much glare, too hot, too much reliance on air conditioning,” says Alan Lu, Partner Architect of Versify Studio.

Concept model

Project data

Project NameHouse in the Sky
LocationSingapore
Completion Date01 March 2020
Site Area95 square metres
Gross Floor Area167 square metres
Number of Rooms4
Client/OwnerPrivate
Architecture FirmVersify Studio
Principal ArchitectsVivian Johnny; Alan Lau
Images/PhotosVivian Johnny; Alan Lau

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues.