FGLA 2020 Award: Thang House

Residential / 2nd Quarter 2020

FGLA 2020 Award: Thang House

The site for the house is divided into two parts—one containing the living spaces and the other is a void conceived as a green lung that faces the living spaces. It provides filtered air, diffused light and greenery/nature.

The integration of greenery as well as careful sequential planning and arrangement of spaces ensure a steady flow of clean air throughout the house and its surroundings. It filters out pollutants and diffuses the harsh sunlight before it reaches the interiors. The roof garden and fish pond allow for biodiversity to thrive with the different species of fish, birds and insects coexisting under the same roof. In a way, the house gives nature back to the urban landscape.

JURORS’ COMMENTS

Dr Nirmal Kishnani: This charming house in Da Nang, Vietnam, is remarkable for the way it manipulates solids/voids to create an inner oasis in a dense city. The semi-outdoor spaces in between are the social spaces for the family. These are vegetated to create a comfortable biophilic environment. This is a simple form that is clean-lined, modern and elegant.

Prof Herbert Dreiseitl: The Thang House works with the typical Vietnamese small plot of land, but using it very intelligently by structuring cubes of spaces, which serve to provide air ventilation and sound buffer to the busy streets of Da Nang. The jury likes the intelligent composition of functions and spaces: combining planting boxes with fruit trees on the rooftop allows cooler air and filtered light to enter, using the water tank as a spine to cross the property from one site to the other, and the open outdoor corridors with natural air ventilation. This is an example that is inviting to visit and spend a day to rest and work at home.

Prof Chrisna du Plessis: Making optimal use of a narrow site and a matrix of solids and voids, this project creates a serene oasis of greenery, fresh air and calm in an otherwise dusty and polluted environment. Strategies like rainwater harvesting, rooftop urban agriculture and green terracing merge the nostalgic childhood memories of the client with current environmental concerns to generate wellbeing benefits, not just for the occupants, but also for other species and the neighbourhood ecosystem.

Check out the submission panels here!

PROJECT DATA

Project Name Thang House

Location Da Nang, Vietnam

Completion Date 2019

Site Area 250 square metres

Gross Floor Area 250 square metres

Number of Rooms 4

Building Height 11.5 square metres

Client/Owner Le Van Thang

Architecture Firm Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)

Principal Architect Vo Trong Nghia

Main Contractor Le Van Thang

Mechanical & Electrical Engineer Giai Phap Thiet Ke Co Dien Co.

Civil & Structural Engineer Trung Son Co.

Landscape Architect Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects)

Images/Photos Hiroyuki Oki (photos); Vo Trong Nghia Architects (VTN Architects) (drawings)

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!