West Java New University

Institutional / Jul - Aug 2018

West Java New University

The West Java campus is conceived as a compact living-learning ‘village’ that sits harmoniously within its natural setting. The master plan took advantage of the morphology of the site by concentrating the development of academic and student housing around the central valley and the ravines. This will enable the preservation of key watersheds on-site and create a series of diverse open spaces. The valley will thus be transformed into a primary campus amenity that integrates water management systems and houses a diversity of natural habitats, agricultural terraces as well as recreational spaces for outdoor learning.
 

LANDSCAPE STRATEGIES

The master plan promotes the restoration and ecological inclusion of the agricultural landscape. It responds to its site context through a variety of conservation and development strategies, such as the continuation and restoration of existing natural ecosystems; the restoration of the tropical rainforest within the site; and the conservation of wetlands and open streams as part of the larger regional watershed.

Key landscape strategies include reinforcing existing natural systems by promoting native vegetation; consolidating development and impervious areas; complementing existing ecosystems with the regulation of the site’s watershed; and developing terraces and planting areas to stabilise the ravines.

Project Name West JAva New University
Location Subang, Indonesia
Status Design Completed in January 2016
Site Area 115 acres
Architecture Firm Sasaki Associates, Inc
Principal Architect Dennis Pieprz
Images/Photos Sasaki Associates, Inc

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!