URBN Hotel

Commercial / 3rd Quarter 2019

URBN Hotel

by Praveen Nair

The architectural team turned a trio of old buildings, including a former artificial limbs factory and a post office, into a boutique hotel. It holds the record as China’s first-of-its-kind carbon-neutral establishment. The architects’ radical approach conveys sensitivity to the environment while redefining what a hotel stay should be like. While the attention to sustainability has grown and evolved recently, principal architect Silva feels that the hotel did create a ripple effect to inspire a consciousness in material use and in the creation of healthy spaces.

WELLNESS

Wellness, he thinks, cannot be discussed in and of itself. It is but one dimension of the greater sustainability discourse, centring itself on the health of its inhabitants and of the environment. He feels that only when the term is read alongside concepts such as resilience can it actually realise any significant change in the building industry.

APPROACH

Longevity acted as a guiding term in this project. The architecture firm embraced the memory of the space and the use of new materials, all while ensuring that the Greenest methods were employed and an honest material usage was ensured.

The present form of the building has been largely retained, its original columns and beams left exposed and its original white-tiled external façade kept in place. Two centenarian magnolia trees have also been also preserved to add a sense of time and green in the space, keeping the charm and memory of the place intact.

DESIGN DECISIONS

What the architects sought to do was to add a multifunctional dimension to the hotel rooms, from simple spaces of rest to lounges where rooms are fitted like places to meet. To them, the flexible use of space—an Asian quality they had observed in Shanghai—is a characteristic that they wish to implement in this project.

Rooms here are like terraced stage platforms for different functions. The beds in some of these rooms are set inside the floor while the bath is placed right beside it, allowing for a meld of multiple uses located within a singular space, resembling more of an artist’s studio. These simple but innovative gestures dare hotel guests to experience a different kind of hotel stay—one that gives them confidence to move within the spaces of this singularity.

Project data

Project NameURBN Hotel
Location185, Jiao Zhou Road, Shanghai, China
Completion Date15 December 2008; recent renovation in 2014
Site Area2,746 square metres
Gross Floor AreaHotel: 1,890 square metres; Garden: 620 square metres; Restaurant: 236 square metres
Number of Rooms26
Architecture FirmA00 Architecture
Principal ArchitectRaefer K. Wallis; Sacha Silva
Main ContractorWell-Alliance
Images/PhotosA00 Architecture; Nacasa & Partners

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues.