Sangini House

Commercial, Online Exclusive Feature / 2020

Sangini House

WORKPLACE WELLNESS

The architecture and design of Sangini House explores ways in which it can respond to the context of the heritage in which it stands. This office building for the Sangini group characterises new strategies for a flexible, column-free office space that creates a new urban venture in the city’s dense business district.

The site is located at Canal Road, where the areas on the Vesu – Canal corridor are redeveloped and the roads are newly constructed. The scheme is envisioned as an upcoming real-estate epicentre providing a revived infrastructure and a healthy lifestyle for its inhabitants.

Photo by Andre Fanthome

The design intent was to create a dynamic built volume that would be inviting to visitors. As such, cantilevered floor plates that defy the conventional grid structure with post-tensioned sweeping floors have been cast along with exposed concrete walls that are structural in nature.

Photo by Andre Fanthome

AN INVITING EXTERIOR

The eight-storey structure is thus visibly transformed into five storeys, which is a warmer, more approachable and composed space. From the entrance, the sight is directed along the sweeping skin into a double-height atrium, which opens into a court. Ample daylight is drawn into the various office levels and down through the building via the atrium. A small floor plate results in its segregation from the vertical core that comprises two lifts and a staircase.

Photo by Andre Fanthome

Guided by the building’s orientation adopted through a sun path analysis, the environmental strategy enables programmatic and functional success. The stone ‘skin’ with three-dimensional perforations envelopes the core and provides shade from the harsh sunlight of the south and west throughout the day. The ‘skin’ wraps around on the fifth and sixth floor to unify the structure, creating an inviting volume with a toned-down scale that makes it look proportionate to the floor plate. A small floor plate results in its segregation from the vertical core that comprises two lifts and a staircase.

Photo by Andre Fanthome
Photo by Andre Fanthome

AN ELEGANT INTERIOR

The materials and finishes of the interiors are kept raw and natural. Most of the ceilings and walls are done in exposed concrete, with services such as electrical, air-conditioning, and fire safety equipment left bare, offering an industrial feel to the spaces inside.

The flooring is fashioned in light grey micro concrete on most of the layers, with the entrance, elevator passages and staircases done in exquisite granite. The furniture and partitions are customised as per functional needs and the nature of work. Adhering to the client’s brief of keeping the interior spaces subtle yet elegant and opulent, natural materials are used with creativity, originality and innovation; the materials include stone, reclaimed wood, metal, marble, glass, ply and veneer, MDF, etc.

Photo by Andre Fanthome

PASSIVE SYSTEMS

Along with the double-skin façade, the building also incorporates rainwater harvesting and drip irrigation systems that are used to optimise water consumption, radiant floors and ventilation systems that cater to cooling needs. Sangini House aims to achieve a Platinum Green rating.

Photo by Andre Fanthome

PROJECT DATA

Name of Project: Sangini House
Location: Canal Road, Vesu, Surat, Gujarat
Completion Date: 31 March 2019
Site Area: 8,300 square feet (772 square metres)
Built-Up Area: 26,749 square feet (2,486 square metres)
Client: Adarsh Patel
Client’s Firm: Sangini Group
Architecture firms: Urbanscape Architects; Utopia Designs
Principal Architects:  Dinesh Panwar; Apurva Desai
Design Team (Architecture): Vipul Nakrani; Urvakhsh Chichgar; Bhavin Swami; Dishant Patel; Suryaveer Patnaik; Mihir
Design Lead (Interiors):  Urvakhsh Chichgar; Vipul Nakrani
Design Team (Interiors): Apurva Desai; Bhavin Swami; Dinesh Panwar; Unnati Patel; Riddhi
Structural Consultant: Hiren G Desai (Sai Consultants, Surat)
Electrical Consultant: Abtech Electricals
Landscape Design Consultant: I Design (Ashwini and Chintan)
Lighting Consultant: Mandala consultants
Images/Photos: Andre Fanthome; Noughts and Crosses

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!