Filem Nasional Malaysia (FINAS)

FINAS Headquarters overlooking the North-South Expressway

Commercial / 2nd Quarter 2021

Filem Nasional Malaysia (FINAS)

July 7, 2021
FINAS Headquarters overlooking the North-South Expressway
FINAS Headquarters overlooking the North-South Expressway

In order to minimise ecological impact on the greenery at the site entrance, access into the building is done via a 300-metre-long overhead bridge in which greenery can still thrive underneath. The building is also raised onto a platform 7 metres above ground to allow growth of vegetation tucked at the perimeter of the platform. Large trees are then planted from the site entrance all the way to the building at ground level. The river running alongside is deepened to ensure that any water collected by the building does not impact the water capacity held by the river, in case of flooding or heavy rain. The project allows for 10 per cent landscape: large plants are allocated at the perimeter of the ground level while smaller species of shrubs and herbs are allocated within planter boxes on the platform levels.

The façade pixelation design minimises the penetration of solar heat gain by having more than 50 per cent of the façade in aluminium while a minimum amount of glazing is allocated just enough for the rooms in the layout.

For materials, the team intends to ensure that wood, brick and concrete products are sourced locally. In terms of design, it is intricate and specialised work since the building functions as a film-making and recording studio housing complicated machineries and acoustic spaces. Design of the building involves the cooperation of many specialists, including acoustic and audio visual consultants, as well as working closely under the supervision of the owner. One example of such intricacy is the sound stage design.

As a concept, this particular room is a ‘box-within-a-box’ in which there is a concrete room floating inside a bigger concrete room. This is where the film-recording is done and it adheres to a highly stringent acoustic requirement. The room where the film is recorded sits on a series of rubber stumps to ensure that sound and vibration does not transmit to the rest of the building.

PROJECT DATA

Project NameFilem Nasional Malaysia (FINAS)
LocationDamansara Damai, Mukim Sg Buloh, Daerah Petaling, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
StatusPiling construction stage
Expected CompletionQ1 2024
Site Area5.14 acres
Gross Floor Area19,598 square metres
Number of Rooms156
Building Heights75.65 metres
Client/OwnerNilaitera Sdn Bhd
Architecture FirmHijjas Kasturi Associates Sdn Bhd
Principal ArchitectMuhamad Aris Bin Abdullah
Main ContractorMRCB Builders Sdn Bhd
Mechanical & Electrical EngineerG&P M&E Sdn Bhd
Civil & Structural EngineerJurutera Perunding Meinhardt Sdn Bhd

Women in Architecture: FuturArc Interview Serina Hijjas

Serina Hijjas is perhaps one of the most dynamic women personalities on Malaysia’s sustainability front. Her internship with Foster + Partners in London had taught her the basic belief in technology, architecture, sustainability and collaborative thinking. Currently, she is Director of Hijjas Kasturi Associates, an architectural design firm founded four decades ago by her father, Hijjas Kasturi, who is known as the father of Malaysian architecture of the second half of the 20th century.

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues.