FGLA 2019 Winner: Sekolah Indonesia Cepat Tanggap

Institutional / 2nd Quarter 2019

FGLA 2019 Winner: Sekolah Indonesia Cepat Tanggap

FAST RESPONSE DESIGN FOR A BETTER LEARNING ECOSYSTEM

Sekolah Indonesia Cepat Tanggap came about as a strategic response to recover the condition of the community affected by the earthquake, and as such, created a quick modular school design. This initiative of post-disaster recovery also became an opportunity to rebuild better by upgrading the quality of learning spaces for the children.

The design idea was launched immediately after the earthquake on Lombok Island in August 2018 that damaged thousands of houses and public facilities. This research-based design project seeks to develop a modular prototype of schools that could be replicated easily, quickly and cheaply to respond to other post-disaster situations. This model would allow for projects to react appropriately to post-disaster situations that require an immediate response, fulfil the needs of learning spaces for every level of education, and adapt to the diverse conditions and contexts in different places affected by disasters.

The modular construction system allowed the school to be built as quickly as possible. The whole design and construction process of the two schools in Kerandangan Village—a primary school and a preschool—was completed in less than two months, allowing the children to return to school quickly. The modular units were developed as a plug-and-play configuration that could respond appropriately to different learning space requirements, availability of material components and various site conditions. The configuration of the units ensured that the built-up area is less than 40 per cent, i.e., a smaller footprint on-site, without having to compromise the functional use of the learning areas and the spatial quality.

The interchangeable components of the construction system are determined by the availability of the building materials in the local market during the post-disaster period. The project promotes the use of local materials and the involvement of local workers, without compromising the building duration and the quality of delivery, which are often the main challenges for a post-disaster recovery project.

Thus, the construction was based on the available components on Lombok Island. The amount of materials available in the local market became the primary consideration in defining the module and component system. The types of materials selected took into account the ease of the building process, with dry techniques and minimum water usage during construction. A catalogue of the building components was developed to ensure minimum cut, construction cost and material waste. The construction system also allowed for replacement with alternative available materials. The simple assembly details helped the local craftsmen to construct the units effectively, reducing the transition phase from the temporary recovery.

The rebuilding of the schools in Kerandangan Village was more than just a physical construction; it was an attempt to create an integrated learning ecosystem. The classroom units are arranged along with other modular units of corridors, transitional spaces and tribune that serve as outdoor learning spaces. The configuration promotes the intertwining dialogue between the landscaped and built spaces, creating continuity of the learning experience between the inside and outside. The arrangement also allows the emergence of outdoor spaces and landscaping in between the modular units, maximising air circulation and natural lighting for the interiors.

This design demonstrates the environmental quality that allows the school to become the setting for ecological

learning. The design and construction of Sekolah Indonesia Cepat Tanggap promise hope for better learning opportunities for the children after the earthquake. It also allows for further application in other areas affected by disasters. Following the completion of this project, the prototype will be replicated in the near future to serve the postdisaster recovery areas in Sumbawa Island and Palu, Central Sulawesi.

FAST RESPONSE DESIGN FOR COVID-19 ISOLATION

Team Leader: Professor Yandi Andri Yatmo, ST, M.Arch., Ph.D.
Team Member: Professor Paramita Atmodiwirjo, ST, M.Arch., Ph.D.
Design Team: Universitas Indonesia

20 April 2020 — The modular unit of Sekolah Indonesia Cepat Tanggap offers a possibility for it to be transformed into isolation units to accommodate COVID-19 patients. A series of modular units can be constructed in a short time to be used as isolation rooms for patients who have been confirmed positive but do not require intensive care in the hospital. This allows the existing hospital capacity to be optimised for patients who are in a serious condition.

A modular unit has flexibility to be utilised to house two single-bed units, a three-bed unit, or a six-bed unit, depending on the needs. The module can also be utilised as a living unit for medical staff who are in charge on the premises, as well as for other functions necessary for accommodating the everyday needs of patients such as catering and laundry. As such, the modular units allow for future transformation to cater for other functions after the pandemic has ended.

The pandemic situation has challenged the practice of architecture to be more responsive to urgent needs, through evidence-based design. The design needs to be based on existing research to ensure the prevention of disease transmission. For example, through careful configuration of space to ensure the required separation and isolation, appropriate air-conditioning systems, as well as the appropriate choices and application of materials. The practice of architecture needs to move away from visual aesthetics that have long become the dominant aspect, and should be more inclined to the performance that could support health and safety of the occupants during this pandemic situation.

Click here to read JURORS’ COMMENTS

Project NameSekolah Indonesia Cepat Tanggap: Fast Response School for Post-disaster Recovery in Indonesia
Location Kerandangan Village, West Lombok, Indonesia
Completion Date December 2018
Site Area 1,172.5 square metres
Gross Floor Area 433.1 square metres
Number of Rooms 10
Building Height 1 storey
Clients/Owners ILUNI FTUI; Faculty of Engineering Universitas Indonesia; Yayasan Riyadlul Wardiyah
Architecture Firm Department of Architecture, Faculty of Engineering, Universitas Indonesia
Design TeamYandi Andri Yatmo; Paramita Atmodiwirjo; Diandra Pandu Saginatari; Rini Suryantini; Mikhael Johanes; M. Mirza Y. Harahap; AA Ayu Suci Warakanyaka; Arif Rahman Wahid
Main Contractor ILUNI FTUI

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!