FGLA 2019 Winner: Development of Windsor Nature Park

Landscape, Urban Design / 2nd Quarter 2019

FGLA 2019 Winner: Development of Windsor Nature Park

URBAN

Windsor Nature Park (WNP) is a 75-hectare green space situated at the intersection between the dense urban fabric of Singapore and its natural biodiversity core. Located at the fringe of the Central Catchment Nature Reserve (CCNR), WNP is designed as a ‘buffer park’ that mitigates the impact of present and forecasted increase in human activity on CCNR’s flora and fauna. A new entrance node, visitor pavilion, office, parking space and a 3.85-kilometre trail network are introduced. Simultaneously, extensive reforestation, secondary forest expansion and a new wetland habitat were completed to enhance the landscape.

The design seeks to fulfil three objectives: (1) to accommodate minimally intrusive recreational activities on-site; (2) to promote education that raises appreciation of Singapore’s natural heritage; and (3) to protect and strengthen CCNR’s biodiversity.

A BUFFER PARK AT THE CITY’S BIODIVERSITY CORE
Land-scarce Singapore has witnessed dramatic transformations of its natural landscape due to competing demands on space. The development of a plantation economy during the early years of Singapore’s colonial experience had led to the extensive clearing of primary forests in favour of cash crops. Presently, only 0.5 per cent of Singapore’s original primary forest remains, found in small patches located within the CCNR.

While one portion of the park has been designated as the new visitors’ node that saw the introduction of the new structures, the remaining site was nurtured as a regeneration/demonstration forest. Students were involved in tree planting as part of the regeneration efforts. Through restoring the secondary forest, WNP enhances visitors’ experience to the CCNR, preserving a natural atmosphere.

Click to read the JURORS’ COMMENTS

Project NameDevelopment of Windsor Nature Park
Location30 Venus Drive, Singapore 573858
Completion DateApril 2017
Site Area750,000 square metres
Gross Floor Area890 square metres
Building HeightSingle storey
Client/OwnerNational Parks Board
Architecture FirmZarch Collaboratives Pte Ltd
Principal ArchitectRandy Chan
Main ContractorLandscape Engineering Pte Ltd
Mechanical & Electrical EngineerHY M&E Consultancy Services Pte Ltd
Civil & Structural EngineerMilleniums Consultants Pte Ltd
Landscape ArchitectLand Design One Pte Ltd
Environmental ConsultantEnviro Pro Green Innovations (S) Pte Ltd

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!