Arjuna Hotel Batu

Commercial / Jun - Aug 2017

Arjuna Hotel Batu

Against a scenic backdrop of mountainous topography, Arjuna Hotel Batu sits quaintly along a main road. 

The site planning was conceptualised as a kampung, an indigenous settlement that promotes social interactions. The colour scheme and materials reference nature—wood, exposed stones and Portland cement—blending the building into the surroundings.

Employing traditional methods of brickmaking, the architects were able to keep the material palette simple by using locally sourced and manually produced resources, thus reducing transportation costs.

The project encouraged community involvement during the construction phase—collaborating with the locals, the most appropriate soil for construction was selected as the raw material to produce the bricks.

Project Name Arjuna Hotel Batu
Location Jln Panglima Sudirman 37, Batu, Indonesia
Completion Date 2015
Site Area 1,408 square meters
Gross Floor Area 1,800 square meters
Number of Rooms 13 villas
Building Height 3 storeys
Client/Owner Private
Architectural Firm KsAD
Principal Architects Yuli Kalson Sagala, ST, IAI
Main Contractor Arcon Nusantara
Mechanical &Electrical Engineer Yoko and team
Civil &Structural Engineer Anton Salim Halim &Associates
Images/Photos Chendra Cahyadi Photography; Mansyur hasan Photgraphy; KsAD

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!