204 House

Residential / May - Jun 2018

204 House


Operable partitions allow for daylighting and ventilation (photo courtesy of Hiroyuki Oki; MW archstudio)

204 HOUSE (Merit — FuturArc Green Leadership Award 2018)
 

Located in Nha Trang city in a densely populated area, cluttered with traditional narrow houses and amidst air and noise pollution from motor vehicles, this house is indeed a breath of fresh air in the neighbourhood.

With a white façade and abundant greenery, this dwelling for eight stands out also for the way it ‘steps back’ from the street, converting its frontage space as a green buffer.

In Vietnam, most people maximise the front of their house to generate income, either by opening a family-owned business or renting out the space. Thus by not doing so, 204 House is essentially giving back some much-needed greenery to the city.

The plants are mainly vegetables or herbs, easy to find locally. Apart from contributing positively to the residents’ well-being, the greenery also helps improve the microclimate of the house and its immediate areas.

The architects also designed and installed a rainwater storage and treatment system to recycle rainwater for irrigation.
Project Name 204 House
Location 204 Tran Quy Cap, Nha Trang
Site Area 117 square meters
Gross Floor Area 445 square metres
Building Height 13.2 metres
Client/Owner Le Van Winh
Architectural Firm MW archstudio
Principal Architect Le Minh Quang
Mechanical &Electrical Engineer Bui Thi My hanh
Civil &Structural Engineer Nguyen Ai Thy
Images/Photos Hiroyuki Oki; MW archstudio

To read the complete article, get your hardcopy at our online shop/newsstands/major bookstores; subscribe to FuturArc or download the FuturArc App to read the issues for free!