Projects

May-Jun 2014

 

Volvo-Eicher Headquarters

The design goal for the headquarters was to go beyond just constructing a functional office building; it seeks, instead, to create a healthy and productive working environment that would provide comfort and enhance the quality of working life. As such, many of the design features—including the interior furniture—were mindful of its occupants as well as the environment.

A MACHINE-LIKE DESIGN

To reflect the firm’s emphasis on engineering, the architects went with a machine-like concept for the building. Defined by a free-span steel structure that is set outside the building’s main envelope, the Volvo-Eicher Headquarters consists of two interlinked cubes—each diagonally braced to create a sense of stability—and a central 35-tonne spiral steel staircase suspended from the roof via 30-milimetre cables.

The staircase is one of the main architectural features. Visible from the exterior because of the glass façade, it comprises steps fixed with energy-saving LED strips. This machine-like architecture is further demonstrated in the building connectors, each encompassing a series of deliberately unconcealed nuts and bolts, joints, cables, and beams. Indoors, the steel deck that supports the upper floor is also fully exposed.

DAYLIGHTING AND ENERGY SAVINGS

The project laid importance on natural light. The reliance on daylight rather than artificial lighting not only saves energy costs but also enhances the working environment.

One of the key energy-saving strategies is the inclusion of louvres, which are also a distinctive feature of the building design. The louvres were designed and configured to eliminate glare while maximising daylight penetration into the building. As a result of the lourve fittings, 75 percent of the workspaces are lit by natural light.

To read the complete article, get a copy of the May-Jun 2014 edition at our online shop or at newsstands/major bookstores; or subscribe to FuturArc.

Project Data

Project Name
Volvo-Eicher Headquarters
Location
Gurgaon, India
Completion Date
September 2012
Site Area
4,050 square metres
Gross Floor Area
10,350 square metres
Number of Rooms
47
Building Height
Ground + 6 storeys
Client/Owner
Eicher Goodearth Pvt Ltd
Architecture Firm
Romi Khosla Design Studios
Principal Architects
Romi Khosla; Martand Khosla
 

 

Architect’s Team
Chandu V Arsikere; Ram Kumar Nair;
Sanjoli Tuteja
Civil & Structural Engineer
Frishmann Prabhu Pvt Ltd
Mechanical & Electrical Engineer
Spectral Services
Quantity Surveyor
Frishmann Prabhu Pvt Ltd
Main Contractor
Geodesic Techniques Pvt Ltd
Images/Photos
Romi Khosla Design Studios; Saurabh
Pandey; Chandu V Arsikere

 

<BACK>


SUBSCRIBE TODAY
SGD 67.00*
 
6 ISSUES A YEAR
 
 
* Regular Price SGD 90.00 for 6 Issues  


FuturArc Collaborators
 
           
           
           

   
           

FuturArc Supporters