Previously Published Projects

     
Nov-Dec 2016
Studio Dwelling

The studio dwelling is located close to the main road along the urban fringe, and situated beside a marsh, a riparian corridor and high-rises. Designed like a fortification, it is protected from heat—by specially designed double screens to limit western and southern exposure—and street noise. The building provides occupants with expansive views of the adjoining marsh and fringe woodlands. It plays with volumes to create many areas for living, work and leisure.

   
     
Nov-Dec 2016
Hanazono Kindergarten and Nursery

A safe, learning place for the next generation—that is the aim of the architects in designing this school located in Miyakojima, about 2,000 kilometres to the south-west of Tokyo, Japan. Surrounded by the sea, this area has a subtropical oceanic climate with frequently occurring typhoons. Thus, it is vital for the renovated building to have sufficient shade and natural ventilation, and also a strong structure to withstand the elements.

   
     
Nov-Dec 2016
Microlibrary — Taman Bima

The microlibrary at Taman Bima is the first realised prototype of a series of small libraries that the architects intend to build in different areas throughout Indonesia. Their mission is to rekindle interest in books by offering a dedicated place for reading and learning, availability of books, other media and courses. The library helps to do that aside from adding a sense of identity and pride for the community.

   
     
Sep-Oct 2016
Container for Living

This home comprises four containers of different colours that overlap one another and are arranged crosswise. These containers are deliberately functionalised for secondary needs such as a hobby room, mostly because the space is limited and thermal comfort is below average. However, they have fixed several additional layers on the roof to lower the temperature. These include installing wire mesh for plant propagation and glass wool in the lumber ceiling made from pine wood.

   
     
Sep-Oct 2016
Greenhouse by Muir

Nestled in Jalan Ampang, Kuala Lumpur, Greenhouse by Muir is a three-storey building that houses four different restaurants, a café and a fully equipped bakery kitchen—each has its own story and distinctive ambience. The client had a vision of having a space that functions as a restaurant and promotes urban farming to the community.

   
     
Sep-Oct 2016
Vegan House

Standing amidst other traditional narrow ‘tube houses’ in Ho Chi Minh City, the Vegan House cannot be missed. With a quaint exterior of recycled window shutters painted in bright colours, this building draws attention with its creative façade. Look deeper and one will come to realise that the architect has redeveloped most of this house by cleverly utilising adaptive reuse of abandoned materials for its cladding and interiors.

   
     
Sep-Oct 2016
X2 River Kwai

X2 River Kwai is a resort located on the Khwae Noi River in the province of Kanchanaburi, which played an important role in the past centuries during the Thai-Burmese conflict. The resort’s design was an attempt to be part of the local context by applying local design and building techniques in a progressive way. Thus, the architecture adopted a similar kind of light structural system with triangulated steel members, which was used to create ‘flying’ or floating elements that were incorporated into the resort in the form of ‘flying’ decks and private raft terraces.

   
     
Sep-Oct 2016
Nanoco-Panasonic Lighting Showroom

Located in a developing area in the city of Hanoi, the lighting showroom is, well, a showpiece that exemplifies the use of simple local materials like terracotta blocks done right. With limited openings, the perforated blocks have created a statement façade by way of vertical stacks, achieving a simple yet abstract volume. At night, the showroom ‘lights up’ like a lantern with a latticed screen, befitting the purpose of this project. Terracotta is a traditional building material in Vietnam, often used for its porous characteristic, which allows for natural ventilation.

   
     
Sep-Oct 2016
Breathing House

It seems the house is flooded with daylight at every turn. This is done not just through the generous large glass openings that serve as windows and doors, but also the clever way in which the bricks were laid to create voids or ‘holes’ that allow cross ventilation and an abundance of light—hence the name Breathing House. Bricks are a traditional building material used in many parts of Asia and its application often conveys a sense of warmth. In this case, they also serve a function to bring in air and light.

   
     
Jul-Aug 2016
Nest We Grow

The primary purpose of Nest We Grow—a food hub that is part garden, part kitchen—is to bring the community together to store, prepare and enjoy local foods in a welcoming and festive atmosphere that touches all five senses. An open, public structure, it was completed in just over six months due to a short building season, under the supervision of Japanese architect Kengo Kuma. 

   
     
Jul-Aug 2016
The Pinch, The Sweep and The Warp

Two architects from the University of Hong Kong (HKU) have collaborated on building a series of timber structures, together with the local community and HKU students, as part of post-earthquake revitalisation projects in the province of Yunnan, China. The project series, which was done in three instalments—The Pinch, The Sweep and The Warp—explored wood construction techniques with a complex underlying pattern/structure.

   
     
Jul-Aug 2016
The Mumbai Esplanade Project

The architects proposed applying the past strategy of designing the city for pedestrians in order to improve the current situation. As a collaboration between citizens, civic groups and officials, the Mumbai Esplanade project will not only connect 125 acres of existing parks, but also add 51 acres of new, open public spaces like gardens and water features, as well as provide a safe passage to plazas, train stations and the central business districts.

   
     
Jul-Aug 2016
Floating Fields

Floating Fields is a productive pondscape that doubles up as a leisure venue, demonstrating how architectural design can integrate concepts of aquaponics and algae cultivation, self-cleansing water cycle and sustainable food production. Premised on a vision for reliving the city, the project aspires to low-carbon urban living by creating enjoyable and engaging public space based on reinvigorating disused industrial architecture through an edible landscape.

   
     
Jul-Aug 2016
Oasis Terraces

This project proposal is an architectural demonstration of one of the key visions for Punggol: the close integration of community and landscape. Developed by Singapore’s Housing & Development Board (HDB), with the Ministry of Health (MOH) as the joint stakeholder, the project will provide the main public amenities for HDB residents in the area.

   
     
Jul-Aug 2016
Urban Public Spaces in Bandung

A number of urban public spaces with different themes have sprung up in Bandung, the capital of West Java in Indonesia. Ridwan Kamil—one of the founders of architecture and urban design firm Urbane Indonesia—has established various social communities such as the Bandung Creative City Forum (BCCF) to raise awareness about neglected parks before he became mayor of Bandung in 2013. They initiated numerous social movements such as the One Village One Playground (OVOP) concept.

   
     

 

 


SUBSCRIBE TODAY
SGD 67.00*
 
6 ISSUES A YEAR
 
 
* Regular Price SGD 90.00 for 6 Issues  


FuturArc Collaborators
 
           
           
           

   
           

FuturArc Supporters